Festen blev i mere end én forstand aflyst, da statsministeren lukkede Danmark ned på grund af coronasmitten. I Københavns største festbutik, FESTTEMA, er omsætningen på to uger faldet med 93 %, og mange ordrer er annulleret eller kommet retur. Men ejer og CEO, Sine Mejnertz, er 100 % sikker på, at virksomheden klarer krisen: ”Vi har gjort det før, og vi gør det igen.” Mød Sine Mejnertz og hør, hvad hun konkret gør for at håndtere krisen økonomisk, praktisk og mentalt.
Umiddelbart virker det lidt paradoksalt, men Sine Mejnertz er faktisk i fuld gang med at bestille varer hjem til Halloween i efteråret. Og på hendes to-do liste for de næste uger står der bl.a. ”Skriv stillingsopslag”, ”Finpuds strategi- & marketingplan” og ”Skriv nyhedsbreve”.
Men det er et helt konkret udtryk for Sine Mejnertz’ tilgang til den ekstraordinære situation, som hun er kastet ud i med corona-krisen.
“De kommende uger og måneder handler det om at gå i dvale uden at gå i stå. Vi skal fastholde vores position og kommunikere med vores kunder uden det må koste meget andet end tid. Samtidig skal vi holde moralen højt og holde usikkerheden om tidshorisonten, krisens omfang og konsekvenser fra livet,” siger den 51-årige CEO, der sammen med sin mand og 10 medarbejdere driver Københavns største festbutik med salg til både private og virksomheder. Den fysiske butik, webshop og lager er samlet på Meterbuen i Skovlunde, og herfra sælges og sendes kostumer, udklædning, pynt og dekoration til alle former for temafester og højtider.
“Vi har også et socialt ansvar, og jeg vil gå langt for mine ansatte.”
Sine Mejnertz’ allerstørste aktiv er medarbejderne, som hun nærmest opfatter som sin familie. 70 % af dem er sendt hjem med løn, og hun gør lige nu alt, hvad hun kan for at holde på dem:
“Det er ikke den billigste løsning at modtage lønkompensation fra staten, men vi har også et socialt ansvar, og jeg vil gå langt for mine ansatte. Derudover skal vi være 100 % klar til at få forretningen op i gear, så snart restriktionerne ophæves.”
FESTTEMA er 100 % selvfinansierende, og der er lidt penge på kistebunden til at holde den gående i nogle måneder.
“Vi var her også under den seneste finanskrise, så vi ved, at Cash is King, men selv om vi stadig er likvide, gør vi selvfølgelig alt, hvad vi kan, så vi ikke dræner kassen. For udover, at en halvtom kasse i praksis er en showstopper, er det også en kæmpe mental barriere i forhold til at kunne se løsninger,” siger Sine Mejnertz.
“Udover, at en halvtom kasse i praksis er en showstopper, er det også en kæmpe mental barriere i forhold til at kunne se løsninger.”
Derfor har hun skarpt fokus på økonomien og på at strække virksomhedens likviditet. Hun har fx indgået betalingsaftaler med sine kreditorer og reduceret sine omkostninger markant. Se konkrete eksempler i faktaboksen.
“Det gælder om at handle på situationen og at være proaktiv, og det er min erfaring, at henvendelser til leverandører m.v. om udskydelse/periodisering af betalinger typisk bliver taget godt imod – især, når man ringer til dem, inden pengene skulle have været betalt. Og så hjælper det også på velvilligheden, hvis man som Festtema har en årelang historik med sine leverandører og samarbejdspartnere,” siger Sine Mejnertz.
Siden statsministerens meddelelse om at lukke Danmark ned har Sine Mejnertz været i tæt og løbende kontakt med sin revisor gennem mange år, Tore Falk Kolby, der er statsautoriseret revisor og partner i inforevision. Sammen drøfter de muligheder og scenarier og aftaler forskellige tiltag.
“Ærlighed og direkte tale er bare så vigtigt for en lille biks som vores – især lige nu. Der er ikke plads til fejl og misforståelser.”
“Vi kan selv styre økonomien i det daglige, men når situationen afviger fra det normale – det kan både være vækst og krise – kalder vi Tore ind, eller han rækker ud til os,” siger Sine Mejnertz, der fremhæver den direkte og ærlige kommunikation i samarbejdet:
“Når jeg beder om Tores input, får jeg et ærligt svar uden omsvøb og fine ord, og han har også stoppet nogle af mine krise-tiltag, fordi de ikke kunne svare sig. Den ærlighed og direkte tale er bare så vigtigt for en lille biks som vores – især lige nu. Der er ikke plads til fejl og misforståelser, og vi har virkelig brug for at få adgang til hele værktøjskassen.”
Sine Mejnertz etablerede FESTTEMA for 15 år siden for sin egen opsparing, fordi ingen banker ville låne hende penge. Og som hun selv siger, gik det jo fint, så hvis det bliver nødvendigt, gør hun bare det samme igen:
“Jeg bliver så tit spurgt af unge: Hvordan turde du starte selv? Hvad nu hvis det ikke går? Min konklusion er, at jeg hviler i mig selv og i den, jeg er. Jeg defineres ikke af biler og huse eller andet, og derfor bliver jeg ikke handlingslammet ved tanken om at skulle sælge alt og starte forfra. Tværtimod ser jeg det som en udfordring.”
“Jeg defineres ikke af biler og huse eller andet, og derfor bliver jeg ikke handlingslammet ved tanken om at skulle sælge alt og starte forfra.”
“Men det er klart, at det er sjovest at have lidt penge på kontoen, og jeg er også blevet mere forsigtig. Jeg er 51 år og har ikke tænkt mig at skulle starte forfra som 70-årig, men hvis det er nødvendigt at bruge pensionsopsparingen på at komme igennem den her krise, så er det dét, vi gør. Det er min mand, Søren, og jeg enige om. Vi tror på vores virksomhed, og vi er 100 % sikre på, at vi kommer igennem den værste krise, der nogensinde har ramt os. Vi nægter at lade os slå ud og gå i panik,” siger Sine Mejnertz.
→ Så meget som muligt er bogført til dags dato, så der hele tiden gives et retvisende billede
→ Husleje, som er forudbetalt, er periodiseret til månedsvis betaling.
→ Større varekreditorer er informeret om statslige hjælpepakker, og betalingsfrister er rykket.
→ Forfaldne årsaftaler er periodiseret, så der i stedet betales kvartalsvist forud for fx forsikringer og softwarelicenser.
→ Proaktivitet – henvendelser til kreditorer sker inden betalingsfristerne.
→ 70 % af medarbejderne er sendt hjem med løn i forventning om kompensation fra statens lønpakke
→ De resterende medarbejdere er gået væsentligt ned i løn
→ Sine tager ikke løn ud til sig selv p.t.
→ Ikke driftskritiske aftaler er opsagt – også selv om der er bindingsperiode
→ Alle investeringer er udskudt på ubestemt tid
→ Medarbejderne informeres via lukket Facebookgruppe om, hvad der sker, hvorfor det sker, og hvad det betyder for medarbejderne. Spørgsmål besvares, og der udveksles idéer.
Med mere end 20.000 varenumre er Festtema Københavns største festbutik med salg til både private og virksomheder. Den fysiske butik, webshoppen og lageret ligger samlet i Skovlunde, og herfra sælges og sendes kostumer, udklædning, pynt og dekoration til alle former for temafester og højtider.
Festtema er 100 % egenfinansieret og er etableret i 2005 af Sine Mejnertz, der i dag driver virksomheden sammen med sin mand, Søren. I alt er der 10 fuldtidsansatte. Festtema blev i 2018 Gazelle-virksomhed.