Få besked, når der er nyt

Vil du holde dig up-to-date? Tilmeld dig vores infoupdate. Så får du direkte besked, når vi publicerer nyt indhold, der er aktuelt for dig.

Jeg accepterer


”Beslutningen om at sælge var overraskende nem, og i familien var vi helt enige om at gå den ...

Holger Hansen Sko ApS

På et hængende hår undgik den familieejede virksomhed Holger Hansen Sko ApS en konkurs og kom tilbage på sporet trods benhård konkurrence. Nu er fremtiden sikret gennem et salg. ”Beslutningen var overraskende nem, og i familien var vi helt enige om at gå den vej,” siger Preben Hansen.

”For første gang i mit 50-årige arbejdsliv er jeg blevet ansat og kommet på overenskomst. Det er det samme for min kone og vores to sønner, og det befinder vi os rigtigt godt med.”
 
Tilfredsheden lyser ud af den 65-årige Preben Hansen, ortopædisk håndskomagermester, tidligere ejer og nuværende direktør for Holger Hansen Sko ApS. Skuldrene er sænkede, blikket er fast og venligt, og han virker fuld af energi.
 
De senere år har økonomisk usikkerhed og bekymringer om fremtiden fyldt en stor del af hverdagen. Derfor har salget til investeringsvirksomheden IBL Group været en stor lettelse for Preben Hansen og hans familie, hvor alle er beskæftiget i Holger Hansen Sko. 

Hustruen Lis Hansen sidder i administrationen, mens den yngste af de to sønner, Thomas Dons Hansen, er økonomiansvarlig. Den ældste, Martin Lehmann, er lægeeksamineret ortopædisk håndskomagermester som sin far.

Fra tanke til handling

Konkret betyder salget en sammenlægning med Ortopædi Skomageriet, som Holger Hansen Sko i forvejen har et tæt samarbejde med. Sønnen Martin har stået i lære dér, og gennem årene har de to virksomheder flere gange drøftet muligheden for at fusionere for bedre at kunne matche markedets store spillere. Men det er altid blevet ved tanken – lige indtil IBL Group meldte sig på banen.

”Da IBL Group havde købt Ortopædi Skomageriet i 2017, henvendte de sig til os, fordi de var interesserede i at se på mulighederne for at skabe en større enhed. Det blev jeg virkelig glad for,” siger Preben Hansen.

”Vi havde virkelig kniven for struben. Hele familien og vores medarbejdere risikerede at stå uden arbejde, hvis vi gik ned.”
Dir. Preben Hansen, Holger Hansen Sko ApS

Preben Hansen stiftede Holger Hansen Sko i 1980 sammen med sin far – der selvfølgelig hed Holger – og ved salget i foråret 2018 havde virksomheden 18 medarbejdere fordelt på ni afdelinger og butikker på Sjælland. 

Men særligt årene under og efter finanskrisen var benhårde at komme igennem. Den teknologiske udvikling og en tiltagende konkurrence i branchen pressede priserne kraftigt, og en overgang stod familievirksomheden ansigt til ansigt med en truende konkurs.

”Det var en rigtig grim oplevelse. Det er altid gået lidt op og ned i vores branche, men i de år spidsede konkurrencen til, og vi tabte nogle store ordrer. Vi havde virkelig kniven for struben. Hele familien og alle vores medarbejdere risikerede jo at stå uden arbejde, hvis virksomheden gik ned,” siger Preben Hansen. 

Rekonstruktionen lykkedes

inforevision, der har været revisor for det hårdt pressede håndskomageri siden 2001, introducerede bestyrelses- og virksomhedsrådgiveren Thomas Folmann, og i et tæt samarbejde med Holger Hansen Sko blev der gennemført en såkaldt anmeldt rekonstruktion.

”Det var virkelig sidste mulighed inden en konkurs, men det lykkedes heldigvis at få aftaler i hus med kreditorerne og at få driften i gang igen. Langsomt rettede virksomheden sig op, omsætningen stabiliserede sig, og den begyndte at tjene penge igen,” siger partner og statsautoriseret revisor Per Jensen, inforevision.
 
Med rekonstruktionen blev alle omkostninger gennemgået og trimmet. Bl.a. flyttede virksomhedens hovedkontor fra et dyrt lejemål i Skovlunde til et billigere i Brøndby, og dele af produktionen rykkede til Litauen og Tyskland. Men der blev også investeret i ny teknologi i form af en avanceret 3D-scanner. Med den kan håndskomagerne betjene flere kunder, uden at det påvirker kvaliteten.

”Sammen med Skomageriet er Holger Hansen Sko nu blevet en betydende spiller, der er rustet til at tage konkurrencen op mod de store spillere på markedet.”
Partner, statsautoriseret revisor Per Jensen, inforevision

Nye ejere er hårde, men fair

Prispresset og konkurrencesituationen fortsatte uændret efter rekonstruktionen af Holger Hansen Sko, og det stod helt klart for familien, at det var nødvendigt at opruste for at mindske risikoen for endnu en krise. 

”Vi var simpelthen nødt til at have nogle flere muskler for at overleve. Da muligheden opstod, var beslutningen om at sælge overraskende nem, og i familien var vi helt enige om at gå den vej,” siger Preben Hansen. Han føler sig godt behandlet af de nye ejere: 

”IBL Group er hårde, men fair og utroligt behagelige. De hjælper os med værktøjer til at optimere og styre forretningen, men ændrer ikke på noget afgørende de første to år. De vil først lige se den an. Så udover at vi flytter sammen med Ortopædi Skomageriet i Valby, fortsætter Holger Hansen Sko næsten som før.”

 ”Både Per og Thomas har været der, når vi har haft brug for dem. De har altid været meget præcise og direkte. Ingen af dem lægger fingrene imellem i deres rådgivning, og det har været godt for os.”
Dir. Preben Hansen, Holger Hansen Sko ApS

En succeshistorie

Preben Hansen kalder salget af familiens livsværk for en succeshistorie, der aldrig var blevet til noget, hvis familien ikke havde haft kompetente rådgivere på sidelinjen.

inforevision og Per Jensen har været revisor for holdingselskabet og for os privat i mange år, og det var ham, der satte os i forbindelse med Thomas Folman, som har været en super rådgiver for vores bestyrelse hele vejen. Vi har fået den støtte, vi har haft behov for, og både Per og Thomas har været der, når vi har haft brug for dem. De har altid været meget præcise og direkte. Ingen af dem lægger fingrene imellem i deres rådgivning, og det har været godt for os. Ellers havde vi ikke været, hvor vi er i dag,” siger Preben Hansen.

I inforevision glæder man sig over, at det lykkedes at sikre både virksomheden og familien.

”Forhandlingerne med IBL Group var gode og blev gennemført med gensidig forståelse og respekt. I lyset af situationen var det et vellykket salg og det bedste for forretningen. Sammen med Skomageriet er Holger Hansen Sko nu blevet en betydende spiller, der er rustet til at tage konkurrencen op mod de store spillere på markedet,” siger Per Jensen. 

Kort & godt

Historien om Holger Hansen Sko begynder i 1886 i en kælder i Øster Farimagsgade 10 på Østerbro i København. Her boede virksomhedens grundlægger, familien Christensen, med syv børn i 2-3 små rum. I 1968 blev virksomheden købt af Holger Hansen, som var uddannet ortopædisk skomagermester. I 1969 gik hans søn, Preben Hansen, i lære, og sammen stiftede de i 1980 Holger Hansen Sko ApS. I foråret 2018 blev virksomheden overtaget af IBL Group.

Holger Hansen Sko er et af landets ældste håndskomagerier med i alt ni afdelinger på Sjælland. Medarbejderne er lægeeksaminerede ortopædiske håndskomagermestre, faglærte ortopædi- og serviceskomagere, butiksansatte og specialarbejdere. Virksomheden specialfremstiller eller tilpasser fodtøj og fodindlæg, der afhjælper fysiske handicaps eller lindrer de gener, der kan opstå i fødder og underben ved fx diabetes, gigt og kredsløbssygdomme.

www.hhsko.dk

OM IBL GROUP

IBL Group er en dansk familiejet investeringsvirksomhed, der er stiftet af Ivan Bjerg-Larsen i 1985. Gruppen investerer i ejendomme og virksomheder – både nye og veletablerede – og fokuserer på partnerskaber med virksomheder, hvor de kan bidrage til udviklingen ved at støtte den daglige ledelse med kernekompetencer inden for strategi, controlling og finansiering. I sin portefølje har IBL Group bl.a. Svaneke Is, House of Accessories og Nupo. 

www.iblholding.dk

EN ANMELDT REKONSTRUKTION

Virksomhedens ejer henvender sig selv til skifteretten og anmoder om en rekonstruktion. Formålet er at undersøge, om man kan undgå en konkurs – fx ved at få tilført yderligere kapital til driften, at sælge dele af virksomheden fra eller indgå en gældsordning, der sikrer, at kreditorerne får dele af deres tilgodehavende tilbage, mens resten af gælden bortfalder.