Få besked, når der er nyt

Vil du holde dig up-to-date? Tilmeld dig vores infoupdate. Så får du direkte besked, når vi publicerer nyt indhold, der er aktuelt for dig.

Jeg accepterer


Nyt lovforslag, der forbedrer vilkårene for generationsskifte af erhvervsvirksomheder, særligt ...
18. februar 2025

Generationsskifte i virksomhed: Nye fordelagtige regler på vej 

Er du en af de mange virksomhedsejere, der står over for et generationsskifte? Så er der gode nyheder: Skatteministeren har fremsat et lovforslag, der forbedrer vilkårene for generationsskifte af erhvervsvirksomheder, særligt for familieejede virksomheder med udlejningsejendomme. Lovforslaget forventes at blive vedtaget ultimo april 2025.

Hvad indebærer det nye lovforslag?

Lovforslaget, der træder i kraft i flere faser, med virkning fra 2024 og frem til 2027, indeholder en række fordele for virksomheder, der planlægger et generationsskifte:

  1. Lavere gave- og boafgift (fra 1. oktober 2024): Afgiften på generationsskifte af en aktiv erhvervsvirksomhed nedsættes fra 15% til 10%
  2. Retskrav på en fastlagt model for værdiansættelse (fra 1. oktober 2024): Ejere kan kræve at bruge en skematisk værdiansættelsesmodel, baseret på de seneste fem regnskabsår, for større forudsigelighed
  3. Udlejningsejendomme omfattet (fra 1. januar 2025): Familieejede virksomheder med udlejningsejendomme kan nu generationsskiftes, da aktiv udlejning anses for et driftsaktiv
  4. Søskende får gunstigere regler (fra 1. januar 2027): Fra 2027 kan søskende også modtage arv og gave til den lave gave-/boafgift.

Her gennemgår vi de vigtigste ændringer, og hvad de betyder i praksis 

Lavere gave- og boafgift
Afgiften ved virksomhedsoverdragelse sænkes fra 15% til 10%. Den lavere sats forudsætter, at virksomheden kan overdrages med skattemæssig succession, hvor modtageren overtager den tidligere ejers skattemæssige forpligtelser – dog uden at succession er et krav. For at generationsskiftet kan ske med succession, må virksomheden ikke være en såkaldt “pengetank”, hvor 50% eller mere af indtægterne eller aktiverne stammer fra passiv kapitalanbringelse.
 
Betingelser
  • Mindst 50% af virksomhedens indtægter og aktiver skal komme fra aktiv drift
  • Dette opgøres som et gennemsnit af de seneste 3 regnskabsår
  • Kravet for aktiverne skal også være opfyldt på overdragelsestidspunktet
  • Aktiv virksomhed med udlejning af fast ejendom anses nu for at være aktiv drift
  • Ejerskab på mindst 1 år før overdragelsen
  • Aktiv deltagelse i mindst 1 år
  • Ejerskabet skal opretholdes i mindst 3 år efter overdragelsen.
Retskrav på fastlagt model for værdiansættelse
I dag fastsættes en virksomheds værdi til handelsværdien, men fremover kan ejere kræve at bruge en skematisk værdiansættelsesmodel baseret på de seneste fem regnskabsår. Modellen skaber større forudsigelighed, og Skattestyrelsen kan kun korrigere inden for dens rammer. Hvis modellen giver en højere værdi end handelsværdien, kan ejeren dog stadig vælge handelsværdien. Der er undtagelser for nystartede virksomheder og virksomheder med primært immaterielle aktiver.
 
Familieejede ejendomsvirksomheder kan generationsskiftes

Indtil nu har ejendomsudlejning været anset som passiv kapitalanbringelse, men nu klassificeres familieejede ejendomsvirksomheder som aktiv virksomhed, hvis:

  • Familien ejer mere end 50% af virksomheden
  • Familien selv træffer væsentlige økonomiske beslutninger, herunder fastsættelse af fx lejeniveauet i lejekontrakterne
  • Familien har ejet ejendommen og været aktivt involveret i udlejningen i mindst ét år før overdragelsen.

Aktiv udlejningsvirksomhed – hvad er din rolle?
Det er vigtigt at vide, hvad der menes med “aktiv udlejningsvirksomhed”. Det kan have betydning for din skattepligt og mulighed for at overdrage virksomheden til næste generation.

Du kan bruge en ejendomsadministrator til praktiske opgaver, men for at drive “aktiv udlejningsvirksomhed” er det afgørende, at du selv tager de vigtigste beslutninger.

Undgå faldgruberne: 

  • Administratoren må gerne hjælpe, men du skal selv bestemme lejeniveauet og andre væsentlige vilkår i lejeaftalerne

  • Hvis en anden forhandler aftalerne for dig, og du blot underskriver, kan det blive set som om, at du ikke er “aktiv” i udlejningen

  • For at blive betragtet som “aktiv” udlejer skal du have reel indflydelse på udlejningsvirksomheden.

Ejendomsvirksomheder, der opfylder disse betingelser, kan generationsskiftes med skattemæssig succession og den reducerede gave- og boafgift.

Søskende kan overdrage arv og gaver med lavere afgift
Fra 2027 kan søskende give hinanden afgiftsfrie gaver inden for den gældende bundgrænse (76.900 kr. i 2025). Gaver over bundgrænsen pålægges en gaveafgift på 15%, men overdragelse af erhvervsvirksomheder mellem søskende kan ske til den lavere sats på 10%. Indtil 2027 beskattes gaver mellem søskende som personlig indkomst.

Hvad kan vi hjælpe med?

Hos inforevision har vi stor erfaring med generationsskifte og kan hjælpe med hele processen. Vi kan rådgive om:

  • Værdiansættelse af din virksomhed: Vi sikrer en korrekt værdiansættelse efter de nye regler, så din virksomhed kan overdrages med skattemæssig succession – forudsat at den ikke klassificeres som en pengetank
  • Skattemæssig rådgivning: Vi hjælper dig med at navigere i de komplekse skatteregler og sikrer, at du får mest muligt ud af de nye fordele
  • Planlægning og gennemførelse: Vi hjælper dig med at planlægge og gennemføre generationsskiftet på en effektiv og smidig måde.

Yderligere information

Er du interesseret i at høre mere om, hvordan de nye regler kan påvirke dig og din virksomhed? Så kontakt inforevisions skatteafdeling for en uforpligtende samtale om dit generationsskifte. Du kan læse mere om os her.

Leder af skatteafdelingen
Flemming Saabye
T 39 53 50 38
fsa@inforevision.dk

Jannik Petersen
Skattekonsulent
T 39 53 50 47
jpe@inforevision.dk

Andre relevante sider

Regnskab

Økonomistyring

Bogføring