Få besked, når der er nyt

Vil du holde dig up-to-date? Tilmeld dig vores infoupdate. Så får du direkte besked, når vi publicerer nyt indhold, der er aktuelt for dig.

Jeg accepterer


Siden Folketingets åbning 1. oktober er der kommet flere skattelovforslag end normalt. Det skyldes ...
21. oktober 2024

Regeringens skattelovforslag: Her er 5 særligt interessante

Siden Folketingets åbning 1. oktober er der kommet flere skattelovforslag end normalt. Det skyldes en lang række politiske aftaler, ikke mindst i forhold til iværksættere. Her er de forslag, vi finder særligt interessante.

1. Forbedrede skatteregler for udviklingsomkostninger

Det forhøjede fradrag for forsknings- og udviklingsomkostninger hæves gradvist over årene 2026-2028 fra 108 % til 120 %. Det ændres således for udgifter op til 1 mia. kr.:

År 2024 2025 2026 2027 2028
Sats 108 % 108 % 114 % 116 % 120 %

Fra 2027 hæves loftet for skattekredit for underskud på forsknings- og udviklingsaktiviteter med 10 mio. kr. Dermed stiger grænsen fra de nuværende 25 mio. kr. til 35 mio. kr. Det betyder, at virksomheder med skattemæssige underskud vedrørende forsknings- og udviklingsaktiviteter fra 2027 kan få udbetalt op til 7,7 mio. kr. i skattekredit mod de nuværende op til 5,5 mio. kr.

Afgrænsning

I praksis giver reglerne om skattekredit store udfordringer for startups indenfor fx udvikling af nye softwareprodukter, fordi Skattestyrelsen sjældent godkender den type udviklingsarbejder. Som udgangspunkt har skattemyndighederne en meget restriktiv fortolkning af hvilke udviklingsprojekter, der er omfattet af reglerne. Her ville en mere klar lovgivning være ønskværdig.

2. Afskaffelse af muligheden for at straks-afskrive

Fra 1. januar 2025 foreslås det, at det ikke længere vil være muligt at straks-afskrive udgifter til køb af edb-software, knowhow og patentrettigheder.
I dag kan virksomheden vælge at fradrage (straks-afskrive) hele anskaffelsessummen for edb-software i den skattepligtige indkomst i det indkomstår, hvori softwaren er anskaffet, uanset beløbets størrelse.

I stedet foreslås det at følge de almindelige regler for anskaffelse af småaktiver, hvor grænsen er 34.400 kr. (2025-niveau), hvis udgiften skal kunne fratrækkes i anskaffelsesåret. Overstiger anskaffelsen det beløb, skal udgiften i stedet afskrives med 25 %.

Det foreslås også at afskaffe muligheden for at straks-afskrive udgifter til erhvervelse af knowhow og patentrettigheder samt udgifter til erhvervelse af licens- og brugsrettigheder hertil. Fra 1. januar 2025 vil disse udgifter alene kunne afskrives med indtil en syvendedel om året.

3. Ændring af skatteregler for private personer

Ændringen består af to elementer:

  • Forhøjelse af grænsen for 27 %-beskatning af aktieindkomst
  • Forhøjelse af grænsen for indskud på den særlige aktiesparekonto

Forhøjelse af grænsen for beskatning på aktieindkomst

Aktieindkomsten – der både omfatter aktieudbytte og aktiegevinster – bliver i dag beskattet med 27 % for beløb op til 61.000 kr. og med 42 % for beløb over grænsen. For ægtefæller gælder det dobbelte beløb.

Fra 2025 foreslås det, at grænsen forhøjes til 80.000 kr. (2024-niveau). Det vil give folk med aktieindkomster en årlig skattebesparelse på op til 2.850 kr. (5.700 kr. for ægtefæller).

Forhøjelse af loftet for indskud på en aktiesparekonto

I 2025 foreslår Regeringen også at forhøje loftet for indskud på en aktiesparekonto fra 135.900 kr. til 160.000 kr. (2024-niveau).

4. Selskabers aktieinvesteringer

Forslaget omfatter ændringer om:

  • Selskabers investeringer i unoterede aktier/anparter
  • Investering i ny-noterede selskaber

Selskabers investeringer i unoterede aktier/anparter

Selskabers gevinster ved salg af aktier i unoterede danske og udenlandske selskaber, hvor selskabet ejer mindre end 10 % af kapitalen, er som udgangspunkt skattefrie efter de gældende regler. Til gengæld er udbyttet af investeringerne i dag skattepligtigt, hvilket medfører, at 70 % af udbyttet skal medregnes i den skattepligtige indkomst. Det giver en beskatning på 15,4 %.

I forslaget skal udbytte, der vedtages den 1. januar 2025 og senere, være skattefri på samme måde, som gevinster er i dag.
Skattefriheden vil også gælde udenlandske selskabsinvestorer, hvis selskaber er hjemmehørende i lande, der udveksler oplysninger med de danske skattemyndigheder.

Investering i ny-noterede selskaber

Når selskaber i dag investerer i børsnoterede aktier, bliver de beskattet efter lagerprincippet. Det vil sige, at den årlige værdistigning eller det årlige værdifald indgår i skatteopgørelsen.

Når det gælder aktier, der bliver ny-noteret den 1. januar 2025 eller senere, skal investor have mulighed for at vælge realisationsbeskatning for en periode på syv år i stedet for lagerbeskatning.

Hvis aktierne ejes på tidspunktet for børsnotering, skal valget træffes i forbindelse med børsnoteringen.

Hvis selskabet køber aktierne efter børsnotering, skal det også kunne vælge realisationsbeskatning, hvis købet sker inden for syv år efter børsnoteringen. Muligheden for realisationsbeskatning kan ske for den resterende del af syv-årsperioden fra den første børsnotering.

Når perioden er udløbet, vil selskabet overgå til lagerbeskatning, og de urealiserede avancer, der er opbygget i perioden med realisationsbeskatning, beskattes.

Hvis der opstår tab på de børsnoterede aktier, vil tabet (kildeartstab) kun kunne modregnes i gevinster på andre skattepligtige aktier.

5. Forbedrede muligheder for generationsskifte

Vi afventer et lovforslag, der dels sænker gave- og arveafgiften ved overdragelse af virksomheder, dels giver mulighed for at generationsskifte ejendomsselskaber på samme måde som andre virksomheder. Indtil videre har forslaget kun været i høring og er ikke udmøntet i et egentligt lovforslag endnu.

Regeringen lægger op til, at der fremover skal kunne foretages generationsskifte på udlejningsejendomme med skattemæssig succession. Det vil bl.a. være en forudsætning, at man selv har administreret udlejningen, så der er tale om aktiv virksomhed.

Mere information

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte inforevisions skatteafdeling. Du kan læse mere om os her.

Flemming Saabye
Leder af skatteafdelingen
T: 39 53 50 38
fsa@inforevision.dk

Jannik Petersen
Skatterådgiver
T: 39 53 50 47
jpe@inforevision.dk