Vækstfonden kan nu stille en Covid-19 garanti, der giver sikkerhed for bankerne. Forventningen er, at det vil lette virksomhedernes adgang til lån og kreditter.
Mange virksomheder er ramt på deres indtjening som en følge af COVID-19. Nu kan Vækstfonden stille en garanti for de nye lån eller driftskreditter, som bankerne (herunder finansieringsinstitutter, leasingselskaber m.v.) yder til små og mellemstore virksomheder.
Med ordningen stiller Vækstfonden garanti for 70 % af bankernes nye lån eller driftskredit til virksomheder, der har lidt eller forventer at lide et tab i omsætningen på minimum 30 % som følge af COVID-19.
Garantirammen er på i alt 17,5 milliarder kroner plus en tabsramme på cirka 5 milliarder kroner. I alt kan det udløse udlån på op til 25 milliarder kroner.
I denne forbindelse defineres SMV’er som virksomheder, der
Uanset branche kan kreditværdige SMV’er komme ind under garantiordningen. Det gælder både for danske, grønlandske og færøske virksomheder.
Vækstfonden garanterer for 70 % af bankernes nye lån eller driftskredit til virksomheder, der har lidt eller forventer at lide et tab i omsætningen på mindst 30 % som følge af COVID-19.
Garantiordningen dækker for lån og kreditter i perioden fra 1. marts 2020 til 30. september 2020. Virksomhedens forventede omsætningstab kan være for hele eller dele af denne periode, dog minimum en periode på 14 dage.
Vækstfonden kan stille garanti for lån eller driftskredit til samme virksomhed flere gange, dog ikke for samme periode.
Garantien skal ikke søges af virksomheden selv, men gennem bank eller finansieringsinstitut. Herefter foregår bankens eller finansieringsinstituttets ansøgning elektronisk inde på Vækstfondens hjemmeside.
Vækstfonden skal herefter acceptere anmeldelsen – man bestræber sig på at svare inden for 48 timer.
Ansøgningen blandt andet skal indeholde:
Som dokumentation skal virksomhederne opgøre deres likviditetsbehov, inklusive investeringsbehov (likviditetsbudget) i perioden fra ansøgningstidspunktet og 18 måneder frem.
Banken skal umiddelbart efter ”omsætningstabsperiodens” udløb sammen med virksomheden afklare, om det forventede omsætningstab er realiseret. Opgørelsen af det realiserede tab skal videregives til Vækstfonden senest 60 dage efter udløbet af ”Omsætningstabsperioden”.
Undladelse af en sådan meddelelse kan medføre, at Covid-garantien er ugyldig.
Vækstfonden har ret til at kontrollere, om det tab, der er lagt til grund for garantien, er opgjort korrekt.
Vækstfonden kan kræve en erklæring fra revisor på, at det realiserede omsætningstab er opgjort korrekt.
Banken afholder omkostningerne til revisor. FSR – danske revisorer er i gang med at udarbejde en sådan erklæring.
Bliv løbende opdateret med viden, værktøjer og aktuelt nyt til dig og din virksomhed.
Tilmeld dig vores e-nyhedsbrev og få nyheder og relevant viden.