Få besked, når der er nyt

Vil du holde dig up-to-date? Tilmeld dig vores infoupdate. Så får du direkte besked, når vi publicerer nyt indhold, der er aktuelt for dig.

Jeg accepterer


Mens pandemien sendte mange i knæ, gik Jonas Nikolas Nikolajsen frygtløst i gang med at realisere sin drøm om egen restaurant. Han var bare 25 år og hjemsendt med lønkompensation. Nu ejer han den sjælfulde Frederiks ...

Da verden lukkede, åbnede Jonas sin egen virksomhed

Mens pandemien sendte mange i knæ, gik Jonas Nikolas Nikolajsen frygtløst i gang med at realisere sin drøm om egen restaurant. Han var bare 25 år og hjemsendt med lønkompensation fra sit job som restaurantchef i København, men ved hjælp af sin personlighed, sine sparepenge og gode rådgivere lykkedes det. Nu ejer han den sjælfulde, fransk-inspirerede Frederiks Have – og det går rigtigt godt.

Til den ene side bor violinbyggeren og møbelpolstreren. Til den anden side breder Frederiksberg-villaerne sig. Og lige midt i mellem står et kønt 160-årigt byhus. Både modstandsbevægelsen, Den Kgl. Porcelænsfabrik og barske beverdinger har haft adresse her, men de sidste tre årtier har det været hjemsted for bydelens velrenommerede restaurant, Frederiks Have.

For nylig begyndte et nyt kapitel i stedets historie. I sommeren 2020 – mellem to hårde corona-nedlukninger – blev Frederiks Have overtaget af den 27-årige Jonas Nikolas Nikolajsen. Med hardcore brancheerfaring og et fokus så skarpt, at det kan flambere en creme brulee, har den unge vestjyde sat vinger på sin drøm om egen restaurant:

”Jeg satsede simpelthen alt og tænkte ikke på andet dag og nat, mens forhandlingerne stod på, men jeg troede så meget på projektet, at jeg var parat til at gå hele vejen. Alt, hvad jeg ejer og har, er postet i restauranten, og jeg har belånt min ejerlejlighed, men det skræmmer mig ikke. Det føles helt rigtigt at stå her som ejer af Frederiks Have.”

Tilbage til Frederiks Have

Jonas’ drøm har ikke handlet om en hvilken som helst restaurant. Den har altid handlet om præcis Frederiks Have. Her blev han ansat af de tidligere ejere, Eva og Ole Sellberg, da han 21 år gammel ankom fra Esbjerg til København med en studentereksamen og et par års serveringserfaring på CV’et.

”Jeg var til samtale på flere restauranter, men ingen af dem var som her hos Eva og Ole. Jeg blev forelsket i restauranten og atmosfæren med det samme og vidste bare, at her skulle jeg være,” fortæller Jonas Nikolas Nikolajsen.

I første omgang blev det til to års ansættelse på Frederiks Have, men Jonas var klar over, at hvis restauranten en dag skulle blive hans, behøvede han mere erfaring fra andre arbejdspladser. De følgende fire år arbejdede han i bl.a. i SAS og som restaurantchef i indre København på den nordiske restaurant Marv & Ben.

”Det var fine dining i Indre By med tempo, spændende gæster og et ungt team med stort drive. Det var fantastisk at være en del af, men jeg vidste, at jeg ville tilbage til Frederiks Have på et tidspunkt. Og det kom, da coronaen ramte,” fortæller Jonas Nikolas Nikolajsen.

”Få dig en revisor”

I marts 2020 lukkede Danmark ned. Jonas blev sendt hjem med lønkompensation og alt for meget fritid, så han kontaktede Eva og Ole på Frederiks Have for at høre, om de var parate til at sælge. Det var de ikke umiddelbart, men tanken modnedes, og så kunne forhandlingerne om et generationsskifte i gang.

”Jeg ringede til banken for at stikke en finger i jorden. De smækkede ikke røret på, men der var mange brikker, der skulle på plads, og jeg begyndte på bar bund. Jeg har jo aldrig prøvet at købe en restaurant før, så jeg var først nødt til at finde ud af, hvordan den slags foregår,” fortæller Jonas, der krummede halsen og gik i krig.

Først kontaktede han Business Hub Copenhagen – også kendt som Erhvervshus Hovedstaden – for at få rådgivning om købsprocessen, og hvordan han skulle gribe sagen an. 

Det allerførste råd til Jonas lød: ”Få dig en revisor”, og det blev Simon Høgenhav, partner i inforevision. De to faldt lynhurtigt i hak, og sammen fik de skabt overblik over situationen og kortlagt den videre proces.

”Undervejs blev der også tilknyttet en god advokat, og på den måde havde jeg pludselig et team af dygtige rådgivere. Jeg kalder dem mine lommepsykologer. De stillede de rigtige spørgsmål, viste vej og hjalp mig med den viden, jeg behøvede, så jeg kunne træffe mine egne beslutninger. De har stillet høje krav, men været engagerede og topprofessionelle i forhold til mit projekt, og alle har været på mit hold,” siger Jonas.

Flair for økonomi og købmandskab

Handlen er foregået som en anpartsoverdragelse, hvor Jonas har overtaget kontrollen med selskabet fra de tidligere ejere. Finansieringen stammer fra hans egen lomme, fra banken og fra et lån i Vækstfonden.

”Jonas er et af de mest målrettede mennesker, jeg nogensinde har mødt. På trods af at han ikke har nogen økonomisk uddannelse eller baggrund, har han en enorm flair for økonomi og købmandskab, og han kunne se, at virksomheden kunne gøres til en rigtig god forretning,” siger Simon Høgenhav.

Han hjalp Jonas i kontakten til banker og Vækstfonden for at få finansieret købet. Bagefter gennemførte Simon og inforevision en finansiel gennemgang, en såkaldt Due Diligence, af Frederiks Have, og assisterede ved udarbejdelsen af et budget til brug for finansiering af købet og den efterfølgende økonomiske styring.

”Det hele foregik midt under coronaen og i en særdeles travl periode, så Jonas og jeg sad sammen en del aftener og weekender på kontoret for at få det hele i mål. Og det lykkedes,” siger Simon Høgenhav.

En stejl læringskurve

Efter nogle intense måneder faldt alt på plads, og 1. juli 2020 kunne Jonas kalde sig restauratør og indehaver af Frederiks Have på Virginiavej på Frederiksberg.

”Det er gået vildt hurtigt. Jeg var 25 år, da jeg satte processen i gang, og læringskurven har været stejl. Jeg har stiftet bekendtskab med et helt nyt tankesæt og har lært en masse om at lytte til fagpersoner, kommunikere klart og agere tovholder i en kompleks proces. Men jeg har også lyttet til mig selv og truffet mine egne beslutninger,” siger Jonas.

”For revisorer handler alt om balance. De har en god, firkantet måde at se tingene på, og det har været så godt at have Simon involveret, fordi han har kunnet forklare konsekvenser og løsningsmuligheder. Han var også smaddergod til at holde fast i, at tingene skulle gøres ordentligt, selvom det tog tid. Det har jeg det rigtigt godt med i dag, selvom det var benhårdt, mens det stod på,” siger Jonas.

En overskuelig forretning med albuerum

I dag er Jonas landet på begge ben og føler sig rigtig godt tilpas i rollen som ejer af Frederiks Have. Ikke, at han ligefrem går rundt og skilter med sin titel: ”Det er 100 % en holdopgave at drive restaurant,” understreger han med direkte reference til sine 14 dygtige medarbejdere, men det er vigtigt for ham at tage ansvar, at være en kompetent leder og en dygtig vært for de tusindvis af gæster, der hvert år besøger restauranten.

Frederiks Have har en størrelse og et set-up, der i praksis gør stedet til en overskuelig forretning med effektiv styring af udgifterne og et fornuftigt prisleje. Jonas kan ret nemt skalere sine aktiviteter, og selvom restauranten har en klar profil og mange trofaste stamgæster, har Jonas masser af albuerum til at udvikle og præge sin restaurant.

”Jeg har købt et sted med sjæl og historie. Det vil jeg værne om, og fornyelse sker med respekt for dét, Frederiks Have er. Men det er også vigtigt for mig at kommunikere, at jeg er anderledes. Jeg er ikke bare en tilfældig ung knægt. Jeg har ambitioner på mine kunders, på stedets og på egne vegne,” siger Jonas og opsummerer:

”I et ejerskifte står man på skuldrene af dét, andre har grundlagt og udviklet. Jeg har fået lov til at overtage en særdeles veldrevet restaurant med god økonomi, dygtige medarbejdere og en loyal skare af kunder. Det er en gave og en tillidserklæring, som jeg vil gøre alt for at leve op til, og jeg oplever en kæmpe opbakning hele vejen rundt. Det her er alt, hvad jeg drømte om – og mere til.”

Fakta om Frederiks Have

Frederiks Have er en intim og hyggelig frokost- og aftenrestaurant på Virginiavej lige ved Smallegade på Frederiksberg. Menuen er inspireret af det franske køkken. Restauranten har en gårdhave og er delt op i to afdelinger med plads til op imod 70 gæster.

Der er åbent fra mandag til lørdag.

www.frederikshave.dk

Skal vi hjælpe med at styrke din virksomhed?

Som konsulenthus har inforevision mange kompetencer og specialer, men kernen i alle vores aktiviteter er revision, regnskab og rådgivning for mindre og mellemstore virksomheder og deres ejere. Vores fornemste opgave er at hjælpe med at udvikle og styrke din virksomhed.

 

Partner og statsautoriseret revisor Simon Høgenhav har mere end tyve års erfaring – de sidste mange år med dedikeret fokus på den ejerledede virksomhed i SMV-segmentet. Simon tilstræber altid den personlige og nærværende rådgivning, hvor kundens bundlinje og det strategiske perspektiv i særdeleshed er i højsædet.

Simon Høgenhav
Partner, statsautoriseret revisor
+45 21 41 60 70
sih@inforevision.dk