Få besked, når der er nyt

Vil du holde dig up-to-date? Tilmeld dig vores infoupdate. Så får du direkte besked, når vi publicerer nyt indhold, der er aktuelt for dig.

Jeg accepterer


Et nyt lovforslag betyder bl.a. en forhøjelse af størrelsesgrænserne i visse ...
15. marts 2024

ESG – fra bogstaver til paragraffer

Erhvervsministeren har fremsat et lovforslag om implementering af EU’s direktiv for rapportering om bæredygtighed (CSRD). Det betyder bl.a. en forhøjelse af størrelsesgrænserne i visse regnskabsklasser.

ESG dækker over Environment, Social og Governance. De tre begreber er kernen i et nyt EU-direktiv, der betyder, at de største virksomheder fra regnskabsåret 2024 skal bruge nye, fælles standarder, når de rapporterer om deres arbejde med bæredygtighed. Det gælder både i forhold til mennesker, miljø og virksomhedernes egen adfærd.

Her er de foreslåede størrelsesgrænser

EU-direktivet kaldes Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), og herhjemme har erhvervsminister Morten Bødskov (S) for nylig fremsat et lovforslag, der skal bane vej for at implementere direktivet og de tilhørende standarder. Det ventes vedtaget 1. juni 2024.

Lovforslaget omhandler ændringer af flere forskellige love og vil bl.a. medføre en forhøjelse af størrelsesgrænserne i nogle regnskabsklasser.

Gældende størrelsesgrænser Forslag til nye størrelsesgrænser
REGNSKABSKLASSE B
Balance 44.000 t.kr. 55.000 t.kr.
Nettoomsætning 89.000 t.kr. 111.000 t.kr.
Antal ansatte 50 ansatte 50 ansatte
REGNSKABSKLASSE C-MELLEM
Balance 156.000 t.kr. 195.000 t.kr.
Nettoomsætning 313.000 t.kr. 391.000 t.kr.
Antal ansatte 250 ansatte 250 ansatte

Er din virksomhed omfattet af kravene?

I løbet af de næste tre år bliver danske virksomheder i regnskabsklasse D og C-stor omfattet af de nye krav til bæredygtighedsrapportering.

Fra regnskabsåret 2024 bliver store PIE-virksomheder med mere end 500 heltidsansatte omfattet.

Fra regnskabsåret 2025 bliver virksomheder i regnskabsklasse C-stor omfattet.

Fra 2026 bliver børsnoterede SMV’er omfattet.

Hvorvidt jeres virksomhed bliver omfattet af de nye krav til bæredygtighedsrapportering, afhænger af, hvor den placerer sig i kategorierne efter de nye størrelsesgrænser for regnskabsklasserne.

Få overblik over behovet for ESG-data

Forventningen er, at langt flere virksomheder end de ovenfor nævnte vil blive mødt med krav om at levere ESG-data – enten til kunder, leverandører eller kreditinstitutter. Ofte vil det være vigtigt, at data bliver leveret i rette tid og kvalitet. I inforevision anbefaler vi derfor, at virksomhederne får klarlagt, om de skal levere ESG-data til forretningspartnere, og hvilke krav det medfører.

Dattervirksomheder vil kunne henvise til en overliggende modervirksomheds rapportering for koncernen, men alle dattervirksomheder uanset størrelse må forventes at blive involveret i indsamling af ESG-data til modervirksomheden inden for de kommende tre år.  

Læs mere her på siden:

> Hvad er ESG, og hvorfor bliver reglerne indført?

> Hvem gælder reglerne for?

> Hvilke krav er der til bæredygtighedsrapportering (CSRD)?

Ved du, hvordan ESG påvirker din virksomhed?

I inforevision har vi viden og kompetencer til at assistere, sparre og rådgive om, hvad der er relevant at fokusere på i den enkelte virksomhed.

Du er velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med at navigere i de nye krav.

Martin Hansen
Partner, statsautoriseret revisor
Tlf: +45 39 53 5034
mt@inforevision.dk