Få besked, når der er nyt

Vil du holde dig up-to-date? Tilmeld dig vores infoupdate. Så får du direkte besked, når vi publicerer nyt indhold, der er aktuelt for dig.

Jeg accepterer


Alle elsker, når chefen er i det gavmilde hjørne, men den gode stemning vender hurtigt, hvis man ...
31. august 2022

Risikerer dine ansatte skattesmæk for julegaven?

Alle elsker, når chefen er i det gavmilde hjørne, men den gode stemning vender hurtigt, hvis man som arbejdsgiver ikke holder gavehumøret i skak. Den skattefrie beløbsgrænse for gaver – også kaldet bagatelgrænsen – er nemlig lidt mere indviklet end som så.

I 2022 er bagatelgrænsen 1.200 kr. Det betyder, at en virksomhed i år må give hver af sine ansatte gaver for samlet set 1.200 kr. inklusive moms.

Hvis julegaven alene overstiger dette og har en pris på fx 1.250 kr., skal medarbejderen betale skat af hele beløbet – og altså ikke kun af de 50 kr., som er den del, der overstiger bagatelgrænsen.

December kan redde stemningen

Som nævnt er det vigtigt at være opmærksom på, at bagatelgrænsen omfatter alt, hvad virksomheden har givet sine medarbejdere i løbet af hele året. 

Det vil sige, at hvis gaveregnen fra hjørnekontoret udebliver i årets første 11 måneder, kan julestemningen reddes på målstregen med en gave på op til 1.200 kr.

Julegaven har særstatus

I det hele taget har julegaven fra arbejdsgiveren en særstatus. Reglerne siger nemlig, at hvis julegaven har en værdi på højst 900 kr., så er den altid skattefri – uanset, at årets samlede gaver overstiger bagatelgrænsen på 1.200 kr.

Man skal dog være opmærksom på, at værdien af julegaven indgår i opgørelsen af årets samlede gaver og dermed også i bagatelgrænsen. Har man fået en julegave til f.eks. 900 kr. og en påskegave til f.eks. 500 kr., så er hele påskegaven på 500 kr. skattepligtig, fordi man i årets løb samlet set har fået gaver for mere end 1.200 kr.

Virksomheden kan i øvrigt ikke fratrække moms af udgifter til køb af julegaver.

Gavekort til ubegrænset sortiment er skattepligtigt  

Som arbejdsgiver må du gerne give medarbejderen et gavekort i julegave, men hvis det skal være omfattet af den såkaldte bagatelgrænse, skal gavekortet have begrænset anvendelsesmulighed, da det ikke må kunne sidestilles med kontanter. F.eks. vil et gavekort til Magasin være skattepligtigt for medarbejderen, mens et gavekort til en middag på en specifik restaurant derimod er omfattet af bagatelgrænsen på 1.200 kr.

Mere information

Har du brug for råd og vejledning om personalegoder, er du velkommen til at kontakte inforevisions skatteafdeling. Læs mere om os og vores ydelser her.

Flemming Saabye
Leder af skatteafdelingen
T: 39 53 50 38
fsa@inforevision.dk

Jannik Petersen
Skatterådgiver
T: 39 53 50 47
jpe@inforevision.dk