Få besked, når der er nyt

Vil du holde dig up-to-date? Tilmeld dig vores infoupdate. Så får du direkte besked, når vi publicerer nyt indhold, der er aktuelt for dig.

Jeg accepterer


Alle elsker, når chefen er i det gavmilde hjørne, men den gode stemning vender hurtigt, hvis man ...
1. oktober 2021

Risikerer dine ansatte skattesmæk for julegaven?

Alle elsker, når chefen er i det gavmilde hjørne, men den gode stemning vender hurtigt, hvis man som arbejdsgiver ikke holder gavehumøret i skak. Den skattefrie beløbsgrænse for gaver – også kaldet bagatelgrænsen – er nemlig lidt mere indviklet end som så.

I 2021 er bagatelgrænsen 1.200 kr. Det betyder, at en virksomhed i år må give hver af sine ansatte gaver for samlet set 1.200 kr. inklusive moms.

Hvis julegaven overstiger dette og har en pris på fx 1.250 kr., skal medarbejderen betale skat af HELE beløbet – og altså ikke kun af de 50 kr., som er den del, der overstiger bagatelgrænsen.

December kan redde stemningen

Som nævnt er det vigtigt at være opmærksom på, at bagatelgrænsen omfatter alt, hvad virksomheden har givet sine medarbejdere hele året. 

Det vil sige, at hvis gaveregnen fra hjørnekontoret udebliver årets første 11 måneder, kan julestemningen reddes på målstregen med en gave til 1.200 kr., inden alle går på ferie.

Julegaven har særstatus

I det hele taget har julegaven en særstatus. Reglerne siger nemlig, at hvis julegaven har en værdi på højst 900 kr., så er den altid skattefri – uanset, at årets samlede gaver overstiger bagatelgrænsen på 1.200 kr.

Man skal dog være opmærksom på, at værdien af julegaven indgår i opgørelsen af årets samlede gaver og dermed også i bagatelgrænsen. Har man fået en julegave til fx 900 kr. og en påskegave til fx 500 kr., så er hele påskegaven på 500 kr. skattepligtig, fordi man i årets løb har fået gaver for mere end 1.200 kr.

Virksomheden kan i øvrigt ikke fratrække moms af udgifter til køb af julegaver.

Gavekort til ubegrænset sortiment er no-go  

Som arbejdsgiver må du gerne give medarbejderen et gavekort i julegave, men det skal være begrænset til et lille sortiment. Derfor kan du godt opgive idéen om at give gavekort til fx Magasin. Derimod er det er ok, hvis gavekortet lyder på en middag på en specifik restaurant. Gavekortets værdi er også omfattet af bagatelgrænsen på de 1.200 kr.

Dog er det i 2021 muligt for arbejdsgivere at give et skattefrit gavekort til hotel-, restaurant- og forlystelsesydelser – herunder museer, teatre, biografer mv. – vel at mærke ved siden af julegaven. Det har regeringen besluttet for at støtte op om erhverv, der har været særligt hårdt ramt af nedlukningerne pga. Covid-19. 

Oplevelsesgavekortene er skattefrie, så længe de ikke overstiger et samlet beløb på 1.200 kr. inkl. moms. Som arbejdsgiver kan du dog ikke trække momsen fra på udgifterne til gavekortene, fordi der er tale om personaleomkostninger uden ret til fradrag for momsen.

Læs mere i artiklen Skattefrie gavekort til oplevelser i 2021.

Svært at finde rundt i reglerne

”Det kan godt være svært at finde rundt i reglerne for, hvor meget man kan give sine medarbejdere uden at overskride bagatelgrænsen eller på anden måde risikerer, at medarbejderne bliver beskattet. Her i inforevision får vi hvert år en del henvendelser fra kunder om dette spørgsmål – især, når de står og skal indkøbe julegaver til deres ansatte,” siger Flemming Saabye, leder af skatteafdelingen i revisions- og konsulenthuset inforevision.

Mere information

Har du brug for råd og vejledning om personalegoder, er du velkommen til at kontakte inforevisions skatteafdeling. Læs mere om os og vores ydelser her.

Flemming Saabye
Leder af skatteafdelingen
T: 39 53 50 38
fsa@inforevision.dk

Jannik Petersen
Skatterådgiver
T: 39 53 50 47
jpe@inforevision.dk