Få besked, når der er nyt

Vil du holde dig up-to-date? Tilmeld dig vores infoupdate. Så får du direkte besked, når vi publicerer nyt indhold, der er aktuelt for dig.

Jeg accepterer


Med virkning fra 1. april 2020 har Norge strammet reglerne, så pligten til at angive og betale ...
5. oktober 2020

Norge strammer momsregler for web- og onlinesalg til private

Nye momsregler betyder, at alle udenlandske virksomheder, der sælger varer til norske forbrugere med leveringssted i Norge, skal opkræve og afregne moms til de norske skattemyndigheder.

Når en eksportørregistreret dansk virksomhed sælger varer til virksomheder og privatkunder udenfor EU, sker det uden opkrævning af lokal dansk moms.

Og når eksporten er gennemført, og salget er angivet i momsangivelsens rubrik C, tænker de færreste på, om der er lokale regler i modtagerlandet, der også skal iagttages. Som regel er det da også køberne/importøren af varerne, der har pligt til at angive og betale moms efter de lokale regler i modtagerlandet.

Men sådan er det ikke længere i Norge, når det gælder private kunder. Med virkning fra 1. april 2020 har Norge strammet reglerne, så pligten til at angive og betale moms nu ligger hos den udenlandske virksomhed, der har solgt varen, uanset hvor i verden virksomheden er etableret.

Da Norge ikke er med i EU, kan Norge frit fastsætte sine egne regler for borgeres køb af varer i udlandet.  

Nye regler gælder fra første krone

Som dansk eksportportør af varer til Norge har du før 1. april 2020 kunnet sende varer momsfrit til dine norske privatkunder, så længe den enkelte ordre ikke oversteg 350 norske kroner. Denne bagatelgrænse er afskaffet med de nye regler.

Nu skal alle udenlandske virksomheder, der sælger varer til norske forbrugere med leveringssted i Norge opkræve og afregne norsk moms til de norske skattemyndigheder (Skatteetaten).

Reglerne gælder for varer med en værdi op til 3.000 norske kroner pr. enhed. Varerne pålægges ingen told, men alene norsk moms, hvilket trods alt må betragtes som en plus.

Husk at tilmelde dig til VOEC-ordningen

Udenlandske virksomheder med salg til norske forbrugere skal som minimum tilmelde sig en VOEC-ordning (VAT On E-Commerce) hos de norske myndigheder, og det er gennem den ordning, momsen skal angives og betales. Angivelse og betaling skal ske digitalt hvert kvartal.

I praksis betyder VOEC-ordningen, at den udenlandske virksomhed skal skrive sit VOEC-nummer på alle sine pakker/labels, så myndighederne kan registrere og kontrollere trafikken af varer og dermed sikre moms til den norske statskasse. 

Uden en VOEC-registrering må du forvente, at alle dine varer – uanset værdi – vil blive udtaget til kontrol og bliver pålagt moms, told og toldbehandlingsafgift til speditør eller transportør. Dog forlyder det, at de norske skattemyndigheder i den seneste tid, bl.a. her under COVID19 har udvist lempeligere vilkår for udenlandske netbutikker og ikke har tjekket alle pakker. Hvor længe den lempelige overgangsperiode fortsætter kendes ikke.   

Ordningen omfatter ikke bl.a. mad- og drikkevarer, afgiftspligtige varer m.v.  samt visse andre varegrupper.

Sælger du varer for mere end 3.000 norske kroner pr. enhed?

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at VOEC-ordningen ikke omfatter salg af varer med en værdi på mere end 3.000 norske kroner pr. enhed.

Hvis de varer, du som udenlandsk virksomhed sælger til norske forbrugere, har en højere værdi pr. enhed, skal de gennem en almindelig toldbehandling. Her kan det anbefales at få hjælp fra fx en speditør.

Det vil heller ikke være tilstrækkeligt at være tilmeldt VOEC-ordningen. Du skal som minimum gennemføre en NUF-registrering lokalt i Norge – alternativt etablere et norsk selskab.

Som ordningen er strikket sammen, er det ikke muligt for en udenlandsk virksomhed at være registreret under VOEC-ordningen samtidigt med at have en NUF-registrering. De udenlandske virksomheder skal derfor gøre sig en del forberedende overvejelser om det fremtidige salg til norske forbrugere.   

inforevision anbefaler, at du søger rådgivning om, hvad der kan lade sig gøre vedrørende det norske marked, og hvad der kan være den mest optimale løsning for dig og din virksomhed.

Mere information

Læs mere om de strammede momsregler hos de norske skattemyndigheder:

> Merverdiavgift på varer med lav verdi

> VOEC-ordningen

Har du spørgsmål, eller ønsker du råd og vejledning om skat, moms og afgifter, er du velkommen til at kontakte inforevisions skatteafdeling. Du kan også læse mere om os og vores ydelser her.

Skatteafdelingen
Moms- og afgiftsrådgiver
Michael Sølund
T: 39 53 50 05
mic@inforevision.dk